UAP Valcea UAP Valcea

Târgul de Artă

Marți, 19 decembrie, cu începere de la ora 18.00, la Galeriile Artex din centrul Râmnicului, va fi inaugurată cea de-a XXVI-a ediție a deja tradiționalului Târg de Artă. Târgul va fi deschis în perioada 19 decembrie 2017 – 18 ianuarie 2018, organizatori fiind reprezentanții Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
De amintit și faptul că, în cadrul târgului de artă la care facem referire, vor fi prezenți cu lucrări de pictură, grafică, sculptură și arte decorative artiști profesioniști, membri ai Filialei Vâlcea a UAP, precum și artiști invitați. Ne așteptăm ca evenimentul acesta să se dovedească unul de success, cu priză la public, așa cum s-a întâmplat și cel puțin în ultima perioadă, când reprezentanții Filialei Uniunii Artiștilor Plastici din județul nostru au organizat acțiuni intens gustate de către iubitorii de frumos din Vâlcea.

Mariana Frătița – Timp in spațiu mioritic

Spatiul Galeriei Cozia Pasaj 1 a oferit publicului din municipiul Rm. Valcea o expozitie de arta decorativa semnata de artista gorjeana Mariana Fratita, membra a filialei UAP Tg Jiu !

Seria de lucrari prezentate ilustreaza, prin diversitati generoase de materiale, o serie de tapiserii si colaje textile, un concept artistic racordat la un spatiu in care traditia si semnificatia simbolului ofera solutii compozitionale admirabile. Alaturi de o atenta executie tehnica, toate aceste caracteristici tradeaza inspiratie, pasiune si asumarea unui concept artistic consistent si matur.

Amintim faptul ca expozitia a fost organizata de filiala UAP Valcea fiind coordonata direct de maestrul Gheorghe Dican in calitate de curator

Sonoritati – Catalin Podoleanu

Vernisaj Pictorul Gheorghe Dican – Președintele Filialei Vâlcea a UAP România, deschizând expoziția pictorului Cătălin Podoleanu. Criticul de artă – Luiza Barcan “Artist cu o deja bogată activitate şi cu numeroase participări la expuneri de grup,

SALONUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA ,,TEMEIURI”

SALONUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA ,,TEMEIURI” aflat la editia a XII-a s-a deschis vineri 5 mai 2017 in Sala de expozitii Constantin Brancusi de la Parlamentul Romaniei . Initiatorul proiectului, domnul GEORGE RADU SERAFIM impreuna cu reprezentantii Fundatiei I.Hasdau au reusit sa produca un adevarat eveniment cultural. …Colectivul de organizare a fost alcatuit din : Gheorghe Dican presedinte juriu, Luiza Barcan, Roxana Pasculescu, Dan Munteanu, Ilie Cioarta, Vasile Soponariu, Bogdan Hojbota, Zuzu Caratanase, Marius Barb, Marius Tita, membrii……Expozitia, extrem de diversa, a reunit pe simeze un numar important de artisti reprezentand aproape toate genurile de arta…..Va prezentam cateva fotografii de la vernisaj…

Artisti din Bucuresti

Eveniment expozitional cu mare rezonanta pentru scena culturala valceana! Printre cei mai prestigiosi artisti bucuresteni, cadre didactice ai Universitatii Nationale de Arta, pictori din generatia tanara cu exprimari curajoase, toti acestia reuniti intr-o expozitie de grup reprezentativa pentru arta contemporana a Bucurestilor si numai. Felicitari organizatorilor si mai cu seama artistilor expozanti: Petru Lucaci, Marius Barb, Zuzu Caratanase, David Olteanu, Ionut Anghel, Gheorghe Anghel, Vasile Tolan, Florin Mocanu, Francisc Chiuariu, Andrei Tudoran, Lucian Luciu….

„Portretul contemporan”

Vernisaj, desfasurat la Galeria „Artex ” prezinta in spatiul artistic valcean si poate regional, un eveniment caracterizat de unicitate si diversitate stilistica. „Portretul contemporan” , aceasta fiind tema si titlul evenimentului, aduce pe simeze un numar foarte mare de artisti, din generatii si centre artistice diferite cu exprimari particulare. Expozitia incearca sa ofera o privire de ansamblu asupra acestui gen artistic manifestat in arta plastica romaneasca contemporana.
La final nu putem decat sa felicitam artistii participanti si mai ales pe initiatorii acestei expozitii: Aurelia Sanda-Ceuca, curatorul expozitiei, Gheorghe Dican – presedinte filiala UAP Valcea, Luiza Barcan critic de arta. Mult mai multe se pot intelege daca vizitati si petreceti cateva minute in galerile ce gazduiesc aceste expozitii.

Artisti uitati

La început de primăvară, Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici şi Fundaţia HAR – Habitat şi Artă în România organizează expoziţia de pictură şi grafică intitulată Artişti uitaţi, alcătuită din lucrările Mariei Constantin, ale Lidiei Nancuischi şi ale lui Constantin Calafateanu. Expoziţia face parte din programul Restituiri, iniţiat de Fundaţia HAR încă din anul 2002 şi care, de-a lungul a cincisprezece ani, a readus în atenţia publicului numele şi operele multor pictori formaţi la şcoala românească de artă, cu maeştrii interbelici.

 

Expoziţia va cuprinde trei micro-retrospective de autor, în încercarea de a aduce în atenţia publicului o parte dintre creaţiile a trei artişti născuţi înainte de 1930, formaţi în perioada interbelică şi în cea postbelică, pictori care s-au confruntat cu vitregiile istoriei şi care nu şi-au aflat încă locul meritat în galeria de valori ale plasticii româneşti moderne.

 

Constantin Calafateanu (1911-1987) s-a născut la Tulcea într-o familie boierească, de intelectuali, a studiat literele la Lyon şi la Sorbona, în paralel cu artele frumoase, la celebra academie Julien din Paris, unde i-a avut profesori pe P.A. Lorens şi André Lhotee. Reîntors în ţară, artistul trece prin închisorile comuniste şi, odată, eliberat, nu-şi găseşte cu uşurinţă locul în noua orânduire. Breasla îl acceptă şi îl respinge, marginalizându-l în cele din urmă. A deschis mai multe expoziţii la Paris decât în ţară, fiind membru al Maison d’Artists.

 

Lidia Nancuischi (1918-2003) s-a născut la Chişinău, s-a refugiat la Bucureşti după cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de nord, în 1940, a urmat Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, secţia de artă murală, la clasa lui Samuel Mützner, şi se numără printre primii membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România. A expus în ţară şi peste graniţe, dar după 1990 a intrat, asemenea multor artişti din generaţia ei, într-un nemeritat con de umbră.

 

Maria Constantin (1926-2012) s-a născut la Bucureşti în familia avocatului Arnold Schwefelberg, a suferit din pricina prigoanei împotriva evreilor din timpul regimului Antonescu; în 1941 a început studii particulare de pictură cu Zoe Vermont, între 1942-1944 a urmat Şcoala de Arte Decorative cu H.Stern, M.H. Maxy şi Gusti, iar între 1946-1948 a fost studentă a Academiei Libere „Guguianu”, la clasa lui M.H. Maxy. A expus îndeosebi acuarelă, în numeroase expoziţii personale şi de grup din ţară şi de peste graniţe.

 

Vernisajul expoziţiei Artişti uitaţi, al cărei curator este criticul de artă Luiza Barcan, va fi vernisată vineri, 10 martie 2017, ora 18.00, la Galeriile de Artă Artex din Râmnicu Vâlcea.

Semne de primavara

Intr-o atmosfera plina de entuziasm, vineri 17 februarie 2017, in cadrul galeriei Artex din Ramnicu Valcea, a avut loc vernisajul expozitiei „Semne de primavara”, editia a VIII-a. Evenimentul urmareste sa aduca in atentia publicului valcean o generoasa oferta expozitionala, prin diversitatea tematica a genurilor artistice si a mediilor de exprimare ce cuprind: pictura, grafica, ceramica, sculptura, obiect si arte decorative! Creatiile poarta semnaturile membrilor filialei UAP Valcea si a catorva artisti invitati din filialele UAP din tara. In acest fel, alaturi de artistii valceni, Gheorghe Dican presedinte UAP Valcea si vicepresedinte UAP Romania , Petti Velici, Aurelia Sanda-Ceuca, Georgiana Poenaru, Tina Popa s.a.  se regasesc: Zuzu Caratanase – vicepresedinte UAP Romania, Marius Barb – presedinte UAP Bucuresti, Cornelia Victoria Dedu, Florin Stoiciu – Bucuresti, Marcel Voinea – presedinte UAP Craiova, Iulian Segarceanu, Adrian Banica, Gabriel si Horia Giodea, Grigore Popescu, Bogdan Maxim – Craiova, Radu Rosian – Resita,  Stefan Dumitru, Laura Elena Dumitru – Focsani s.a. Datorita faptului ca si aceasta editie cuprinde un numar important de artisti participanti, poate reprezenta un reper in clasificarea evenimentului ca unul cu caracter national.

„Povești mediteraneene”, – Rodica Lomnășan

Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea, deschide sezonul expozițional din acest an cu o expoziție inedită de gravura si acuarelă despre… mare.

Sub titlul „Povești mediteraneene”, artista sibiancă Rodica Lomnășan a vernisat la galeria de artă a artiștilor vâlceni, prima sa expozitie personală din Ramnicu Vâlcea, o invitatie adresată iubitorilor de artă să descopere, in miez de iarnă, frumoase piesaje estivale din Insula Cipru. Lucrările expuse pe simezele Galeriei de artă Artex din Râmnicu Vâlcea, 40 la număr, sunt realizare în perioada 2009-2015 si spun povestea pe care artista Rodica Lomnășan a surprins-o în perioada cât a locuit la malul mării Mediteraneene. Este o explozie de culoare care aduce o notă de optimism și la Vâlcea în plină iarnă. Rodica Lomnășan este la prima expoziție persoanală în Ramnicu Vâlcea. O parte din lucrările pe care artista a decis să le prezinte iubitorilor de artă vâlceni au mai fost expuse anul trecut și la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Expoziția „Povești mediteraneene” va putea fi vizitată până pe 16 februarie