UAP Valcea UAP Valcea

Despre

La inceputul anilor 1982, intr-un spatiu comercial din centrul Ramnicului, un grup de 3-4 artisti, infiinteaza „Galeria de Arta”.

Timp de aproape 30 de ani, aici s-au organizat peste 400 de expozitii personale sau de grup. Dintre cele mai importante, amintim: expozitia de pictura contemporana a Colegiului Regal de Arte din Marea Britanie, expozitiile taberei Art Campus, „Saloanele judetene” ale filialei U.A.P. Ramnicu Valcea, expozitia „Neorealismul neurotic romanesc”, expozitia de pictura cubaneza, expozitia taberei Dealul Malului. De mentionat faptul ca la Ramnicu Valcea si-au facut debutul foarte multi tineri artisti, lucru care a introdus Ramnicul in sfera de interes sufletesc a multor creatori de valoare, astazi cu recunoastere internationala.

Filiala U.A.P. a participat ca partener in proiecte intenationala: ”ARTA IN DRUM SPRE MUZEU” – Rm. Valcea – 1999, cand au participat peste 60 de artisti. Expozitia a avut loc intr-un spatiu neconventional (zidul de imprejmuire a parcului Mircea cel Batran din Rm.Valcea); „TRADITIE SI POSTMODERNITATE” – simpozion national la care au participat, de-a lungul a patru editii, peste 80 de personalitati culturale din tara si strainatate. Simpozionul a dat nastere revistei „IANUS” si setului de monografii „BISERICI DE LEMN DIN VALCEA” si se desfasoara la Muzeul Satului din Bujoreni, Valcea. Ultimele doua evenimente au fost initiate de Fundatia HAR Bucuresti: Luiza Barcan si Alexandru Nancu care s-au atasat de Ramnic, avand in continuare un plan conceret de finalizare a unor noi proiecte. La initiativa pictoritei Tina Popa si cu sprijinul primariei locale in fiecare vara se desfasoara la Ramnicu Valcea Simpozionul de Creatie „Dealul Malului” care in anul 2004 s-a finalizat cu o mare expozitie organizata la Parlamentul European de la Bruxelles. Grupul de artisti valceni au avut expozitii si participari internationale: Galeriile Arcades, Antibes Franta (1994); L’Europe des Beaux Arts Antibes Franta (1994); Galeriile Du Port, Marsilia, Franta (1994); Pforzheim, Germania (1995); Shangai, China (1999); Straubing, Germania (2000); Hamme – Belgia ( 2003); Bruxelles – Belgia ( 2004); Parlamentul European – Bruxelles (2004), Casa de Cultura Belgo-Romana Arthis, Bruxelles, Belgia (2014).

Din anul 1982 Cenaclul UAP Valcea si mai apoi Filiala UAP Valcea este condusa, pe rand, de Sergiu Saliste, Constantin Neacsu, Tudor Popescu si din anul 1992 pana in prezent de Gheorghe Dican.