UAP Valcea UAP Valcea

Jabinschi Valeriu

Data şi locul naşterii:  Nascut, 20 octombrie 1967, satul Ustia, raionul Dubăsari, Republica Moldova

Studii:
2014 – prezent  Școala Doctorală, Didactica școlii pe trepte și discipline de învățământ, UPS „Ion Creangă”, Chişinău, Republica Moldova
2002 – Academia di Belle Arte di Brera, Milano, Italia, Decorazione (Pittura murale affreso), profesor Giancarlo Venuto
1991 – 1997 – Institutul de Arte (azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), Chişinău, Republica Moldova,  profesor Ghenadie Tîciuk
1984 – 1990 – Colegiul Republican de Arte Plastice Ilia Repin (azi Colegiul Republican de Arte Plastice A. Plămădeală), profesor Vasilie Moșanu, Republica Moldova
1979-1983 – Şcoala de pictură pentru copii or. Dubăsari, profesor Olga Tîncovan

Activiatea profesionala:
2002 – 2012 – Şef de Catedră Pictură, FAP, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Înfiinţează şi conduce secţia Pictura murală pe lângă catedra Pictură, AMTAP, Republica Moldova
2008 – Conferenţiar universitar interimar
1997 – prezent – Profesor, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Republica Moldova
1996 – 1997 – Profesor, Liceul Republican de Arte Plastice Igor Vieru, Republica Moldova
1990 – 1991 – Profesor, Şcoala de pictură pentru copii, Orhei, Republica Moldova
1997 – 1999 – Membru stagiar UAP, Republica Moldova
1999 – Membru titular UAP, Republica Moldova

Activităţi:
2016 – Conferința științifică internațională, Învățământul artistic – dimensiuni culturale din 07.04.2016,
Chișinău, R. Moldova, cu comunicarea Desenul artistic a nudului  feminin de la Renaștere până în prezent
2016 – Seminarul științific metodologic a AMTAP din 04.03.2016, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Influența tehnicilor asupra limbajului plastic a desenului artistic a nudului feminin
2016 – Conferința științifică internațională, Învățământul artistic – dimensiuni culturale din 07.04.2016,
Chișinău, R. Moldova, cu comunicarea Desenul artistic a nudului  feminin de la Renaștere până în prezent
2016 – Conferința doctoranzilor din 19.04.2016, UPS „Ion Creangă”, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Desenul artistic în creion de grafit. Nudul  fememin
2015 – Conferința doctoranzilor din 28.04.2015, UPS „Ion Creangă”, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Nudul  fememin în expreii moderne
2015 – Seminarul științific metodologic a AMTAP din 05.03.2015, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Mitologia morții în tradiția românească
2014 – Seminarul științific metodologic a AMTAP din 14.03.2014, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicările; Mozaicul. Executarea, Icoana Sf. Ap. Petru și Pavel din biserica Sf. Ap. Petru și Pavel, sectorul Buiucani, Chișinău;  Plein air-ul și influența sa asupra artistului plastic
2014 – Conferința științifică internațională a AMTAP din 18.04.2014, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Peisajul executat în tehnica pastelului
2013 – Conferința internațională „Brancuș, gorjanul universal”, din 18-20.02.2013, Târgu – Jiu, România
2013 – Seminarul științific metodologic a AMTAP din 17.03.2013, Chișinău, Republica Moldova , cu comunicarea Necesitatea studierii tehnicilor și tehnologiilor picturii murale
2013 – Conferința științifică internațională a AMTAP din 25.04.2013, Chișinău, cu comunicarea, Tehnicile clasice ale picturii murale în expresii moderne și durabilitatea lor în timp
2012 – Seminarul științific metodologic a AMTAP din 16. 03.2012, Chișinău, Republica Moldova
2012 – Conferința științifică internațională a AMTAP din 13.04.2012, Chișinău, Republica Moldova, cu comunicarea Mozaicul în expresii moderne
2004-2005 – Coordonatorul de proiect a echipei de zugravi a Bisericii „Tuturor Sfinţilor”, sectorul Râşcani, Chişinău, R. Moldova
2000 – 2003 – Pictor în echipa de zugravi a Catedralei MetropolitaneNașterea Domnului”, Chișinău, Republica Moldova

Activităţi specializate:
2015 – Coordonator Artistic 3 masteranzi, Studii postuniversitare, catedra „Pictura”, FAP AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2014 – Coordonator Artistic 2 masteranzi, Studii postuniversitare, catedra „Pictura”, FAP AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2014 – Coordonator Artistic 4 licențiați, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2013 – Coordonator Artistic 4 masteranzi, Studii postuniversitare, catedra „Pictura”, FAP AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2012 – Coordonator Artistic 4 masteranzi, Studii postuniversitare, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2010 – Coordonator Artistic 2 licențiați, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2010 – Coordonator Artistic 4 licențiați, secția „Pictura Murala”, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2009 – Coordonator Artistic 3 masteranzi, Studii postuniversitare, catedra „Pictura” FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2007 – Coordonator Artistic 5 licențiați. Prima promoție a secției Pictura Murală, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2006 – 2002 – Coordonator Artistic a câte 2 masteranzi în an, Studii postuniversitare, catedra „Pictura”, FAP AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2002 – Inițiez secția „Pictura Murala” în cadrul catedrei „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2002 – Coordonator Artistic 5 licențiați, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2000 – Coordonator Artistic 3 licențiați, catedra „Pictura”, FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova

Expoziţii personale:
2016 – Expoziție performanss  „Eva dress cod”, Centrul Expozițional Moldexpo, Chișinău, Republica Moldova
2013 – Muzeul Județean de Artă Prahova”Ion Ionescu – Quintus” Ploiești, România
2012 – Expoziţie de acuarelă, Râmnicu Vâlcea, România
2012 – Centrul expoziţional Constantin Brâncuşi UAP, Chișinău, Republica Moldova
2012 – Muzeul de Arte Casa Simian, Râmnicu Vâlcea
2011 – Expoziția de desen „Nudul fenenin”, Galeria FAP, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2007 – Expoziție jubiliară,  Centrul expoziţional Constantin Brâncuşi UAP, Chișinău, Republica Moldova
2006 – Expoziţie de acuarelă, Centrul expoziţional Constantin Brâncuşi UAP Chișinău, Republica Moldova
2004 – Expoziţie de acuarelă, satul Ustia, r-nul Dubăsari
2000 – Expoziție de pictură, Stuttgart, Germania
1999 – Expoziție de pictură, Palatul de cultură, Frankfurt, Germania
1997 – Expoziție organizată de Centrul Reurih, Teatrul de Operă și Balet, Chişinău, Republica Moldova
1996 – Expoziție organizată de Centrul Reurih, Academia de Știință, Chişinău, Republica Moldova
1986 – Expoziție de pictură, Unitatea Militară, Iliciovsk, Ucraina

Expoziţii de grup:
2016 – Expoziție de Pictură „Restituiri cromatice”, Galeria Regală „Cazinou Sinaia”, Sinaia, România
2016 Bienala de Artă Plastică ed. XIII Gh. Petrașcu, Curtea Domnească, Târgoviște, România
2016 – Expoziție de pictură. Galeria Academiei de Arte Vigado, Budapesta, Ungaria
2014, 2016 – Bienala de Pictură „Ion Andreescu”, Galeria de Artă, Buzău, România
2016 – Expoziție de Acuarelă, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chișinău, Republica Moldova
2016 – 1992 – Saloanele de primăvară, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chișinău, Republica Moldova
2016 – 2012 –  Edițiile I – IV-a a expoziției „Salonul Profesorilor”, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chișinău, Republica Moldova
2016 – Expoziția Taberei de Pictură „Tradiție și postmodernitate” ed. I, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, România
2016 – 1998 – Expoziție-concurs Saloanele Moldovei, Centrul Expozițonal Constantin Brâncuși Chișinău – Bacău
2016 – 1998 – Eminesciana, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chişinău, R. Moldova
2016 – 1992 – Automnala, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chişinău, R. Moldova
2016 – 2013 – Edițiile: I-a – IV-a a expoziției „Salonul Profesorilor”, Centrul Expozitional C. 2015 Bienala Internațională de Pictură, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova.Brâncuşi, Chișinău, Republica Moldova
2015 – 2013 – Edițiele: II-a – IV-a a expoziției Taberei de Pictură  „La Râmnic”, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, România
2014 – Expoziția de grup a Festivalului de Arte, Jaipur, India
2014 – Expoziţia organizată cu ocazia aniversării a XXX ani de la fondarea Facultăţii Arte Plastice a AMTAP, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova
2013 – Expoziția „Saloanele Astrei”, ediția I, Complecsul Național Muzeul ASTRA, Sibiu, România
2012 – Expoziția artiștilor plastici V. Jabinschi, I. Jabinschi și discipolii catedrei Pictura, FAP, AMTAP din Moldova, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, România
2012 – Ediția I-a a expoziției „Salonul Profesorilor” de arte vizuale organizată în cadrul Festivalului internațional „Arta și tradiția în Europa” – ediția a III-a, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și UAP din Republica Moldova
2012 – Expoziția Taberei de Pictură  „În Meri”, desfășurată la Vila Boierului, Muzeul Județean „Aurelian  Sacerdoțianu” Râmnicu Vâlcea, România
2012 – Expoziția Taberei de Pictură „În Meri”, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Râmnicu Vâlcea, România
2011 – Expoziția Univers Polonia, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova
2011 – Expoziția Profesorilor AMTAP din R. Moldova, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, R. Moldova
2011 – Ediția I-a a Taberei de Pictură  „La Râmnic”, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, Râmnicu Vâlcea, România
2010 – Expoziţia Absolvenților AMTAP din R. Moldova, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chișinău, Republica Moldova
2009 – Expoziţie organizată cu ocazia aniversării a XXV ani de la fondarea Facultăţii Arte Plastice a AMTAP, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova
2005 – Expoziţie organizată cu ocazia aniversării a XX ani de la fondarea Facultăţii Arte Plastice a AMTAP, Centrul Expozițional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova
2003 – Expoziție de grup, ЦДХ, Moscova, Rusia
2002 – Expoziție de grup, Tabara de creație Conventul Pictural Internatsional Simon Hollosy, Baia Mare, Romania
1999 – O Expoziţie de grup organizată de Muzeul Naţional de Etnografie din Republica Moldova, cu tema „Plai natal
1997 – Expoziție de grup. Palatul Național, Chișinau, Republica Moldova
1996 – Expoziție internaționala a studenților, București, Romania
1995 – Expoziție de Pictură, Teatru de Opera și Balet, Chishinau, Republica Moldova
2005 – Expoziţie organizată cu ocazia aniversării a XX ani de la fondarea Facultăţii Arte Plastice aAMTAP, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, R. Moldova
1994 – Expoziție de grup, Parlamentul Romania
1994 – Expoziție de grup, Tabara de creație „Poiana cu Schit Iași, Romania
1993 – Expoziție de grup, galleria Victoria, Iasi, Romania
1993 – Expoziție de grup, Mold-Expo, Chișinau, Republica Moldova
1993 – Expoziţia organizată cu ocazia aniversării a X ani de la fondarea Facultăţii Arte Plastice a AMTAP, Centrul Expozitional C. Brâncuşi, Chişinău, Republica Moldova
1992 – Expoziție de grup, Iași, Romania

Concursuri naționale / internaționale
2015 – Concursul internațional de Creație Vizuală „Aurel Băeșu”, ediția a II-a, noiembrie – decembrie
2015 – Piatra Neamț, România
1997 – Concursul internațional UNESCO, Chișinău, Republica Moldova

Tabere de creație / documentări:
2016 – Tabăra de pictură „Tradiție și postmodernitate, ediția I-a, 15 – 25 august 2016, desfășurată la „Muzeul satului Bujoreni”, Râmnicu Vâlcea, România
2016 – Tabăra de picturăNicolae Bălcescu”, 16 – 27 iulie 2017, desfășurată la Muzeul Memorial„Nicolae Bălcescu” Râmnicu Vâlcea, România
2015 – Tabăra de picturăLa RÂMNIC”, ediția a IV-a, 20 – 30 iulie 2015, desfășurată la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, Râmnicu Vâlcea, România
2014 – Tabara internationala a Festivalului de Arte, Jaipur, India
2014 – Tabara internationala de fresca, 20 – 30 iunie 2014, Lodzi. Polonia
2013 – Tabăra de picturăLa RÂMNIC”, ediția a II-a, 19 – 29 iulie 2012 desfășurată la Vila Boierului din Râmnicu Vâlcea, România
2012 – Tabăra de pictură  „În Meri”, 18 – 29 iulie 2012, desfășurată la Vila Boierului din Râmnicu Vâlcea, România
2011 – Tabăra de picturăLa Râmnic”, ediția a I-a,15 – 25 august 2011, desfășurată la Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, Râmnicu Vâlcea, România
2002 – Tabara internationala de artă, 2 – 25 septembrie 2012, Baia Mare, Romania
1993 – Tabara internationala „Poiana cu Schit, 1 – 20 iulie 1993, Iași, Romania

Lucrări în colecții publice
2016 – 2015 – Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, Râmnicu Vâlcea, România
2012 – Muzeul de Arte „Casa Simian”, Râmnicu Vâlcea, România
2011 – Muzeul Județian „Aurelian Sacerdoțianu”, Râmnicu Vâlcea, România
2007 – Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău
2002 –  Muzeul de Arte Plastice, Baia Mare, România

Lucrări în colecţii particulare:
Australia, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, România, Rusia, Spania, SUA, Ukraina

Premii:
2015 – Premiul Juriului,  Concursul internațional de Creație Vizuală „Aurel Băeșu”,  Piatra Neamț, România
2014 – Diplomă de Excelență, pentru performanțe în activitatea de creație, 15 ianuarie 2014, AMTAP, Chișinău, Republica Moldova
2014 – Diplomă de Onoare, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea artelor plastice în mediul academic și cultural din Republica Moldova, 15 ianuarie  2014, Ministerul Culturii al Republicii Moldova
2013 – Diplomă de Excelență, pentru contribuția sa esențială la promovarea artei plastice românești, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova
1997 – Premiul III UNESCO, Chișinău, Republica Moldova
1996 – Premiul Naţiunele Unite, Chișinău, Republica Moldova
1993 – Premiu pictură , Poiana cu schit, Iaşi, România

Bibliografie:
2016 – Ziarul „Vocea Poporului”, Nr.21 (1285), vineri, 3 iunie 2016, p. 12
2013 – Ziarul  „Viața Vâlcii”, anul XVII,Nr. 4818, sâmbătă, duminică, 20, 21 iulie 2013, p. 5
2012 – Revista „IL PONTE”, anno IV, n. 3 – Giugno 2012, compartimentul Cultura, p. 25
2012 – Ziarul  „Curierul de Râmnic”, din 24 iulie 2012, anul V, nr. 1470, p. 5
2012 – Ziarul  „Monitorul de Vâlcea”, din 24 iulie 2012, anul X, nr. 3.116
2012 – Ziarul  „Curierul de Vâlcea”, din 24 iulie 2012, anul XXIII, nr. 6332
2012 – Adevărul 2012.13.04
2012 – DAS 2012 N16
2011 – Ziarul  „Curierul de Râmnic”, anul V, nr. 1270 RON din 16 august 2011, p. 4; din 17 august 2011, anul V, nr. 1270 RON, pag. 1 continuare în p. 3; și din 23 august 2011, anul V, nr.1273 PON, p. 1; din 29 decembrie 2011, supliment cultural, p. 1-4
2011 – Ziarul „Viața Vâlcii”, anul XV, Nr. 4327, sâmbătă, duminică, 26, 27 noiembrie 2011, p. 5.
2001 – Ziarul „Literatura și Arta”. nr1 (2889) 4 ianuarie, Chișinău, R. Moldova.
2001 – Popescu Leonid, „O atitudine conștiincioasa și creativă” în „Literatura și Arta”, 2001.07.06, Chișinau, R. Moldova
2000 – Jurnal Național, 2000.13.10
2000 –Capitala, 2000.03.05
2000 – Ziarul „Literatura și Arta”, Chișinau, 2000.07.06

Foruri științifice și publicații:
2016 – Învățământul artistic – dimensiuni culturale din 22.04.2016, Rezumatele lucrărilor, Chișinău 2016, Tipogr. Notograf Prim. 66 p., Arta desenului de la Renaștere până în prezent, p. 49., De la percepție  la cunoaștere, p. 50-51
2015 – Învățământul artistic – dimensiuni culturale din 05.04.2015, Rezumatele lucrărilor, Chișinău 2015, Tipogr. Notograf Prim. Arta ca liant între lumi, p. 30-31
2014 – Studiul Artelor și Culturologie: istorie, teorie, practică, Nr. 3 (23), Chișinău 2014, Grafema libris, Însușirea tehnicilor și tehnologiilor picturii murale, p. 88-95

Cataloage / postere / pliante:
2016-2007 – Catalogul „Saloanele Moldovei”, edițiile: XVII – XXVI, Chișinău – Bacău
2015 – Catalogul  taberei de pictură „La Râmnic”, ediția a IV-a, 20 -30 iulie 2015, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”,  Râmnicu Vâlcea, România
2015, 2013 – Catalogul Bienala Internațională de Pictură, Chișinău 2015 și 2013
2014 – Catalogul Bienala Internațională „Ion Andreescu”, ediția a IX-a, octombrie – decembrie 2014, Buzău, România
2013 –Catalogul Muzeul Județian de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Ploești , România
2013 Arta Contemporana din Moldova, .Moscova „Galart”
2013 – Catalogul  expoziție „Saloanele Astrei”, ediția I, Complecsul Național Muzeul ASTRA, Sibiu, România, 2013
2012, 2007 – Catalog pictura Valeriu Jabinschi, Chișinau
2011 – Catalogul  taberei de pictură „La Râmnic” 15 – 25 august 2011, Râmnicu Vâlcea, România, 2011
2010 – Catalogul  expoziție „Absolvenți Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice”, Chișinău 2010
2003 – Московский международный художественный салон
2002 – Tabăra de Creație Catalog, Baia Mare, Romania
2002 – Anuala Artelor, catalog, Baia Mare, Romania

Participări la emisiuni TV și Radio:
2016 – Emisiunea „ART Club”, din 30-01-2016, ora 17:00; TRM 1
2015 – Emisiunea CSVR Vâlcea, TVR I, 26-08-2015
2015 – Emisiunea „ART Club”, din 14-11-2015, ora 17:00; TRM 1
2012 – 2013 – Emisiunea „Art portretTabăra Vâlcea, TVR Craiova, și TVR 3, România
2012 – Emisiunea „Matinal”, VTV Râmnicu-Vâlcea, România, 24-05-2012, ora 8:15

 

 

 

Date contact: